Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Rujukan Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER)

gambar
RM80.00 RM40.00 NEW!!!
Apa itu SPiER? 
Ianya adalah Sistem Pemprofilan Rekrutment yang dikendalikan terus oleh pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN / MOHA) dan dijalankan untuk agensi/jabatan di bawah KDN sendiri. 
SPIER dibangunkan untuk mengenal pasti calon pengambilan yang mampu memenuhi kriteria terutama dari segi personaliti, integriti, kesihatan mental, kompetensi dan patriotisme.
SPIER merupakan tiga sistem ujian psikometrik secara berkomputer dan boleh digunakan dalam proses pembangunan kendiri pegawai.
Jadi soalan mereka lebih terfokus kepada payung KDN berbanding soalan Psikometrik SPA yang lebih umum untuk penjawat awam secara kasar. 
Tapi dasar penilaian masih sama iaitu; 
  • penilaian minat kerjaya 
  • penilaian personaliti 
  • penilaian nilai pekerjaan 
Secara umum penilaiannya adalah sama. Tetapi lebih terkhusus pada pihak KDN dari aspek susunan soalan kerana ianya dikendalikan terus kepada database KDN. Jika anda perasan, exam nanti akan terus di web https://psikom.moha.gov.my/spier/ iaitu Ministry of Home Affairs (MOHA / KDN). Akan ada basic profiling peribadi anda terus didaftarkan ke pihak KDN sebelum ujian Psikometrik dilaksanakan.
Ianya terangkum dalam SPiER tetapi penilaian utamanya adalah sama seperti rujukan psikometrik yang kamicadangkan ini Untuk lebih jelas berkaitan SPiER boleh rujuk perkongsian umum Tuan Matthew Barin (mantan SUB SPA) berkongsi menganai SPiER untuk jawatan Polis.

Rujukan Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER)
ATAU
Pesan Sekarang