Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & A29

Dapatkan Rujukan, Panduan dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Uadra Gred A41 & A29 di laman ini, sila tinggalkan emel dan nama anda...

Rujukan Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & A29

Panggilan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & Gred A29 akan dijalankan serentak pada hari Selasa, 3 Oktober 2017 berdasarkan hebahan yang baru dikeluarkan oleh pihak SPA.

Anda boleh melihat hebahan melalui post yang dibuat oleh pihak SPA di bawah.

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE

PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA GRED A41

Tarikh Peperiksaan : 03 OKTOBER 2017 (SELASA)
Seksyen A : 08:00 PM – 08:40 PM
Seksyen B : 08:55 PM – 09:40 PM

Untuk semakan sila layari laman web :PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA GRED A29


Tarikh Peperiksaan : 03 OKTOBER 2017 (SELASA)
Seksyen A : 08:00 PM – 08:40 PM
Seksyen B : 08:55 PM – 09:40 PM

Untuk semakan sila layari laman web :


PERHATIAN :

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 akan dijalankan secara serentak dengan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A29. Bagi calon-calon yang layak menduduki kedua-dua peperiksaan, anda hanya perlu menduduki satu (1) peperiksaan sahaja iaitu Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41.

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 8:00 malam hingga 9:40 malam.

“Calon juga boleh menyemak maklumat peperiksaan melalui aplikasi mobile (MySPAv2). Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan yang berlangsung akan dipaparkan di Portal SPA dan Laman Facebook SPA di https://www.facebook.com/SPAMalaysia.gov/ semasa peperiksaan dijalankan. Kedua-dua pautan ini boleh diakses walaupun tanpa akaun yang aktif. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!”

Sedikit penerangan ringkas mengenai tugas Pegawai Kawalan Trafik Gred A41 ini, ia bertanggungjawab memberikan perkhidmatan kawalan trafik 'Area Control' di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I) dan Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya dengan memberi panduan, arahan dan kebenaran kepada juruterbang bagi membantu mereka supaya dapat mengendalikan pesawat dengan selamat, teratur dan pantas.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & A29

Adakah anda salah seorang calon Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara A41 & S29? Jika anda masih belum membuat semakan, sila semak sama ada nama anda tersenarai sebagai calon melalui pautan di bawah.

Klik link untuk membuat semakan –> http://e-semakanbcc.spa.gov.my/pktu/

Klik pautan di atas dan masukkan nama dan nombor kad pengenalan anda.

Penting untuk anda mengetahui bahawa anda adalah calon exam atau tidak.

Sekiranya anda dipanggil, anda digalakkan untuk membuat persediaan awal untuk menghadapi peperiksaan pegawai kawalan trafik udara ini.

Pengambilan bagi jawatan ini adalah di bawah Jabatan Penerbangan Awam atau DCA.

Melalui makluman jawatan kosong yang dikeluarkan beberapa bulan lalu, kekosongan yang ditawarkan adalah sebanya 80 kekosongan iaitu;

40 kekosongan bagi gred A41
40 kekosongan bagi gred S29

Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Tdara yang akan dilakukan secara online oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia merupakan tapisan awal dalam proses mengenal pasti dan mencari calon calon yang sesuai bagi jawatan ini.

Oleh itu, anda mesti lulus peperiksaan online pegawai kawalan trafik udara ini dahulu sebelum melalui proses seterusnya.

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara A41 & S29

Anda mendapat panggilan untuk exam ini? Adakah anda telah bersedia untuk mengambil peperiksaan online ini? Adakah anda tahu bagaimana skop dan format peperiksaan online SPA?

Pasti berdebar, risau apa nak jawab nanti jika tiada panduan dan rujukan. Lagi merisaukan anda terpaksa bersaing dengan puluhan ribu calon lain untuk mendapatkan jawatan ini.

Peperiksaan Online ini nampak mudah, tapi ramai gagal sebab ambil mudah, serius!

Dari statistik yang dikeluarkan, hanya 5% – 10% sahaja calon yang lulus peperiksaan online yang dianjurkan SPA. Kenapa?

Betul ke??? pasti menakutkan....

Ya anda perlu LULUS! Kerana ini adalah masa depan anda.

Kali terakhir Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara diadakan adalah pada tahun 2013.

Jadi, apakah persediaan yang harus anda lakukan untuk menghadapi exam online ini nanti?

Perkara paling asas yang WAJIB anda tahu adalah format peperiksaan.

Untuk exam pegawai kawalan trafik udara ini, anda akan diuji melalui 2 seksyen soalan iaitu Seksyen A (Pengetahuan AM) dan Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah).

Seksyen A – Pengetahuan Am yang terdiri daripada soalan mengenai Negara Malaysia & Alam Sekeliling ( 8.00 pm hingga 8.40 pm )

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah ( 8.55 pm hingga 9.45 pm )

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara A41 & S29

Contoh Soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara – Seksyen A

1. Lapangan Terbang Antarabangsa Senai juga dikenali sebagai

A. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Petra
B. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail
C. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Azlan Shah
D. Lapangan Terbang Antarabangsa Tengku Ibrahim

Jawapan : B


Contoh Soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara – Seksyen B

If 16 X 16 X 16 = 8 X 8 X P, then P = ?

A. 4
B. 8
C. 48
D. 64

Jawapan : D


Panduan, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara

Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 dan A29 akan diedarkan pada masa yang akan diumumkan kelak. Panduan dan rujukan ini adalah bantuan terbaik untuk persediaan anda menghadapai Exam Online ini pada 3/10/2017 nanti.

Ianya merangkumi..

✔ Contoh soalan untuk pemahaman dan rujukan
✔ 40 ++ Nota ringkas untuk jimat masa anda
✔ 40++ Contoh soalan Seksyen A ( TERKINI ) untuk bantu persediaan anda
✔ 50++ Contoh soalan Seksyen B ( TERKINI ) untuk bantu persediaan anda
✔ Latih tubi

Panduan dan Rujukan Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara  ini tidak terdapat di mana mana dan tidak dijual di dalam bentuk fizikal.

PANDUAN EXAM PEGAWAI TRAFIK UDARA A41 & a29

Untuk mendapatkannya, sila klik pada pautan di bawah :[RUJUKAN PANTAS EXAM ONLINE TRAFIK UDARA A41 /A29]

Masukkan nama & email anda di bawah untuk mendaftar :

Nama Anda :
Emel anda :


  • [message]
    • DISCLAIMER
      • Laman Panduan Exam SPA ini tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Apa yang Panduan Exam SPA sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan. Harap maklum, terima kasih.

COMMENTS

Name

Akauantan WA41,1,Contoh Soalan,17,Contoh Soalan Pegawai Trafik Udara,1,Contoh Soalan PPT,1,Contoh Soalan PTD,2,ebook exam spa,1,Exam Akauntan Wa41,1,Exam Online,3,Exam Pegawai Tadbir N41,1,Exam PPT,1,Exam PTD M41,1,Exam SPA,42,exam SPA 2019,1,Info Kerjaya,42,kerja kosong,1,Kerjaya Kerajaan,17,LHDN 41,1,Panduan,46,Panduan Exam PTD,1,Pegawai LHDN,2,Pegawai PTD,1,Pegawai Tadbir dan Diplomatik gred m41,2,Pegawai Tadbir N41,2,Pegawai Trafik A29,1,Pegawai Trafik A41,1,Pegawal Hal Ehwal Islam,1,Penolong Pegawai Tadbir,1,Penolong Pegawai Tadbir N29,1,Peperiksaan Online,14,Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDN,3,peperiksaan penolong pegawai tadbir n29,1,PPT N29,2,PTD M41,1,Rahsia Temuduga,3,Rujukan,3,rujukan pembantu kewangan w19,1,rujukan pembantu laut,1,Rujukan PTDM41,1,Separa Perubatan,3,Soalan Psikometrik,1,Soalan PTD M41,2,Temudga,1,Temuduga,7,Temuduga LHDN,1,Temuduga Separa Perubatan,1,Temuduga SPA,3,Tips Kerjaya,20,Ujian Psikometrik,1,
ltr
item
Panduan Exam SPA Online: Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & A29
Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 & A29
Dapatkan Rujukan, Panduan dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Uadra Gred A41 & A29 di laman ini, sila tinggalkan emel dan nama anda...
https://3.bp.blogspot.com/-ONi3x4mD16o/WcM56IdSlzI/AAAAAAAAWEg/k_QwV-PmQY4V9soqXHlRAykmlyZCcf2WgCLcBGAs/s640/pegawai%2Bkawalan%2Btrafik%2Budara.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-ONi3x4mD16o/WcM56IdSlzI/AAAAAAAAWEg/k_QwV-PmQY4V9soqXHlRAykmlyZCcf2WgCLcBGAs/s72-c/pegawai%2Bkawalan%2Btrafik%2Budara.jpg
Panduan Exam SPA Online
https://www.examspa.info/2017/09/contoh-soalan-peperiksaan-online_21.html
https://www.examspa.info/
https://www.examspa.info/
https://www.examspa.info/2017/09/contoh-soalan-peperiksaan-online_21.html
true
2143333671180774224
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content