Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Tip Untuk Calon Exam Penolong Akauntan Gred W27

Tip Untuk Calon Exam Penolong Akauntan Gred W27

Untuk memasuki Exam Penolong Akauntan Gred 27 pasti meresahkan ramai golongan graduan diploma ni. Apa tidaknya, semua pemegang diploma yang hendak memasuki perkhidmatan awam (SPA) haruslah melalui tapisan yang sama seperti pemegang Ijazah. Pertama perlu melepasi peperiksaan bertulis, Assessment Center dan temuduga sebelum sampai ke jawatan yang dipohon itu.

Sebenarnya proses ini sangat bagus kerana ia akan melahirkan lebih ramai calon yang berkualiti menjawat jawatan kerajaan (setelah tiga kali ditapis).

Ribuan calon telah dipanggil untuk menduduki Peperiksaan atau Exam Penolong Akauntan Gred W27 ini.
Maklumat tambahan, peperiksaan Gred 27 ini dikatakan agak mudah berbanding dengan peperiksaan Gred 41.

Jawatan Akauntan W41 mempunyai 5 seksyen dalam peperiksaan bertulis, Manakala Penolong Akauntan W27 HANYA mempunyai 2 Seksyen dalam ujian bertulis!

Nampak mudahkan? Tapi harus diingat, ianya tidaklah mudah seperti yang disangka. Mari kita lihat format soalannya;

• Seksyen A.
Calon diberikan 40 minit untuk menjawab 50 soalan.

Seksyen ini sangat luas skopnya merangkumi soalan yang melibatkan isu semasa dan terkini, alam sekitar, sukan dan lain-lain. Jika ditanya apakah rujukan KHAS untuk berjaya dalam seksyen A, jawapannya TIADA! Ianya bergantung kepada kepekaan anda terhadap isu semasa, pembacaan dan pengalaman.

• Seksyen B.
Calon diberikan masa 45 minit untuk menjawab 40 soalan.

Seksyen ini anda boleh merancang kejayaan anda kerana skop soalan adalah lebih terkawal berbanding seksyen A. Soalannya berkisar soalan logik akal, kebolehan anda interpretasi data dan juga soalan Matematik silibus tak lebih dari SPM. Sedikit susah tapi apa yang penting sedikit panduan dan fokus anda, itulah kuncinya.

Jadi bagaimana dengan persediaan anda untuk kedua-dua seksyen ini? Peperiksaan hanya setengah hari je. Apa yang penting anda kena ambil masa dan maksimumkan segala persediaan anda ke tahap yang paling baik. Buat persediaan sehabis baik. Jika boleh dicadangkan rujukan yang boleh anda rujuk, dicadangkan Rujukan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27 yang diterbitkan oleh Infokerjaya Resources. Mereka adalah ‘Tim Infokerjya" ia telah membantu ribuan calon menduduki peperiksaan memasuki perkhidmatan Awam sejak tahun 2009 lagi.

Untuk maklumat awal anda agar anda terlepas pandang mengenai pakej rujukan penolong Akauntan W27 ini anda boleh meninggalkan nama dan emel anda di sidebar blog ini.

Contoh Soalan Penolong Akauntan W27

Sila Tinggalkan Nama dan Emel Anda di Sini...

* Perlu diisiAdmin
Admin Admin kepada beberapa blog dan website, bermula sejak tahun 2009. Menyediakan perkhidmatan membina blog/website. Terima kasih atas kunjungan anda...

Catat Ulasan for "Tip Untuk Calon Exam Penolong Akauntan Gred W27"