Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27

contoh soalan exam W27, contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Cred W27,


Info Terkini:

Untuk calon Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 pada 21 Oktober 2015
sila tinggalkan emel anda di bawah:


Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 ini bertujuan untuk mengukur sejauh mana daya pemikiran serta kebolehan calon-calon dalam mengaplikasi maklumat yang diperolehi dari latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka, soalan-soalan yang diajukan merangkumi pelbagai aspek dengan skop yang luas.
Matlamat peperiksaan ini juga adalah untuk menilai kematangan calon agar sesuai kualiti dan potensi seorang penjawat Penolong Akauntan Gred W27.
Peperiksaan Penolong Akauntan W27 ini melibatkan dua kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk mengukur prestasi setiap calon. Calon-calon perlu mempamerkan prestasi yang baik dalam semua kertas peperiksaan. Jika prestasi sangat baik ditunjukan pada satu kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon dianggap tidak memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang memuaskan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.
Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) termasuk lulus ’Assessment Centre’ akan ditemu duga.
Format Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27. Ujian ini mengandungi dua seksyen iaitu:
(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Klik di sini unutk mendapatkan: (link akan diberi ketika jualan dibuka)

PANDUAN & CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN GRED W27
Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling
Masa: 40 minit
Bilangan Soalan: 50
Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kepekaan setiap calon terhadap isu yang berlaku di Malaysia dan dunia kini. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui internet, laman sosial, surat khabar, majalah dan buku-buku mempunyai kelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan;
1) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang diberikan.
2) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.
3) Konsep-konsep Matematik
Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).
Untuk mendapatkan Contoh-Contoh Soalan dan Tips Menjawab Soalan PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN GRED W27 ini, sila klik button di bawah:

   Update Terkini:

   Peperiksaan Online Penolong Akauntan Gred W27

   Tarikh: 21 Oktober 2015
   Masa: 10.00 pagi hingga 12.25 tengahari

   Untuk semakan sila layari laman berikut:

   http://e-semakan.igsb.com.my/

   Untuk maklumat terkini atau panduan mengenai Peperiksaan Online Penolong Akauntan Gred W27
   Sila tinggalkan nama dan emel anda di sini:

   Nama Anda


   Emel Anda


   COMMENTS

   Name

   Contoh Soalan,41,Exam SPA,56,Info Terkini,108,Jawatan Kosong,3,Kerajaan,32,Kerjaya,42,Panduan,47,Peperiksaan Online,18,Psikometrik,4,Seksyen A B C,2,Swasta,42,Temu Duga,22,
   ltr
   item
   Panduan Exam SPA Online: Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27
   Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27
   contoh soalan exam W27, contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Cred W27,
   http://4.bp.blogspot.com/-LqsKCUP3VMA/UyBe5RKSHHI/AAAAAAAALvQ/vM-K6xh4OSQ/s1600/Peperiksaan-Penolong-Akauntan-Gred-W27.png
   http://4.bp.blogspot.com/-LqsKCUP3VMA/UyBe5RKSHHI/AAAAAAAALvQ/vM-K6xh4OSQ/s72-c/Peperiksaan-Penolong-Akauntan-Gred-W27.png
   Panduan Exam SPA Online
   https://www.examspa.info/2014/03/peperiksaan-penolong-akauntan-gred-w27.html
   https://www.examspa.info/
   https://www.examspa.info/
   https://www.examspa.info/2014/03/peperiksaan-penolong-akauntan-gred-w27.html
   true
   2143333671180774224
   UTF-8
   Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content